Halka Bisiklet, Hayvanlara Özgürlük!

Vegan Aksiyon‘un çağrısıyla Kadıköy Bahariye caddesinde ‘Kafesleri Parçala Vegan Ol!’ yürüyüşüne bisikletlerimizle destek verdik.

Vegan Aksiyon'un çağrısıyla Kadıköy Bahariye caddesinde 'Kafesleri Parçala Vegan Ol!' yürüyüşüne bisikletlerimizle destek verdik.

Geplaatst door Orhan Esen op Maandag 12 juni 2017

Yürüyüş sırasında “avcılığa; isyan, mezbahalara; isyan, deneylere; isyan, sirklere; isyan, faytona; isyan, hayvanlara ÖZGÜRLÜK”, “alayına isyan, alayına özgürlük”, “içeri de dışarı da kafesleri parçala”, “isyan, hayvan, özgürlük” ve “Jîn, eyvan, azâdî”  sloganları atılırken, vegan aksiyon kolektifi bildiri dağıtımı gerçekleştirdi.

Yürüyüşün ardından Mehmet Ayvalıtaş meydanında basın açıklaması yapıldı.

Vegans meet ‘Break Down The Cages, Go Vegan!’ march in İstanbul, June 11,2017

Kafesleri Parçala Vegan Ol Yürüyüşü – Kadıköy 2017

Vegan Aksiyon'un çağrısıyla Kadıköy Bahariye caddesinde 'Kafesleri Parçala Vegan Ol!' yürüyüşü gerçekleştirildi. Yürüyüşün ardından Mehmet Ayvalıtaş meydanında basın açıklaması yapıldı.Vegans meet 'Break Down The Cages, Go Vegan!' march in İstanbul, June 11,2017Aktivist Kamera 11.06.2016 Kadıköy – İstanbul#KafesleriParçalaVeganOl #Vegan #Veganism #AnimalLiberation #GoVegan

Geplaatst door Aktivist Kamera op Zondag 11 juni 2017

Eylemin Çağrı Metni

“Kafesleri parçala: Vegan ol!” yürüyüşü

Kafes nedir?

Endüstriyel olsun olmasın, büyük ya da küçük, modern ya da kırsal/köysel adına mezbaha, çiftlik, ahır, kuluçkahane, mutfak denen hayvan infaz ve kullanım alanlarında/odaklarında her yıl milyarlarca hayvan öldürülür, parçalarına ayrılır, paketlenir; bedenleri, sütleri, yumurtaları, tüyleri, balları, salgıları “ürün” adı altında hayvanlardan çalınır; vücutlarından elde edilenler insan menfaati doğrultusunda keyfi olarak kullanılır.

Hayvan nedir, ne değildir?

İnsan-dışı-hayvanlar, tıpkı insan gibi hissedebilir canlılardır. Acıyı, mutluluğu, tutsak edilmeyi, hazzı, ıstırabı ve stresi bilirler; sinir sistemleri vardır. Hiçbir hayvan; mal veya kaynak, yiyecek veya içecek, kıyafet veya aksesuar, kozmetik veya medikal ürün, denek veya eğlence, ulaşım, spor veya kumar objesi değildir.

Neden hayvanları kullanmamalıyız?

Toplumun en zayıf halkası konumda yer almaları hayvanların, kendilerine karşı sürdürülen kullanım adaletsizliğine direnmedikleri manasına gelmiyor. Kullanım altındaki hayvanlar kendilerine karşı yürütülen zorba sömürü düzeni içinde istimara ve zulme, işkence ve tutsaklığa karşı yanıtlarını kimi zaman saldırıyla, kimi zaman firarla kimi zaman da mukavemet göstererek veriyor. Bildiğimiz şey, hayvanların, kullanıma rıza göstermedikleridir. Bu hissedebilirliğin olmazsa olmaz bir sonucudur. Varoluştan gelen hak ve özgürlükleri gereği etik olarak hiçbir hayvanı kullanmaya hakkımız yok. Hayvanlara karşı yürütülen savaş karşısında barışın ismi veganlıktır.

Veganlık nedir, ne değildir?

Veganlık, Homo sapiens sapiens türünün hissedebilir (sinir sistemine sahip, acıyı hazzı bilen) canlılar olan diğer hayvan türleri üzerinde kurduğu ve onları mal/kaynak statüsünde konumlandırdığı türcülük (tür hiyerarşisi) tabanlı hâkimiyetin eylemsel ve söylemsel reddi yani hayvan kullanmamaktır.
Veganlık salt olarak bir beslenme ya da giyinme biçimi değil, beslenmeyi-giyinmeyi de kapsayan, nerede (fiziksel ya da düşünsel olarak) hayvan kullanımı varsa orada kullanım karşıtı pratik/düşünsel sonuçları olan bir ayrımcılık karşıtlığı; hayvanlara karşı etik olarak sahip olmamız gereken onları kullanmama yükümlülüğümüzün pratiğidir.

Türcülük nedir?

İnsan olduğumuz için kendi menfaatlerimiz adına hayvanlar üzerinde tahakküm kurabileceğimiz ayrımcı düşüncesidir. Türcülük; ırkçılık, cinsiyetçilik, yaşçılık, engelli ayrımcılığı, lgbti+ ayrımcılığı ve diğer ayrımcılıklar gibi bir ayrımcılık biçimi olup diğer ayrımcılık biçimleriyle temel olarak aynı argümandan beslenmektedir. Bir grubun diğer gruptan üstün olduğu iddiasının ırk (beyaz-siyah), cinsiyet, yaş (genç-yaşlı) ikili karşıtlık eksenlerinin türcülükteki karşılığı insan-hayvan ikililiğidir. Herhangi bir gruba ait olmanın diğer grup üzerinde hâkimiyet kurmak için hak teşkil ettiği iddiasının “maruz bırakılan” değişkeni konumundaki ötekiler için ortadan kaldırılması gereken yegâne olmazsa olmaz, ayrımcılık fikrinin kendisidir. Ayrımcılığa karşı olurken nasıl ki cinsiyetçiliğe karşı olup ırkçılığı görmezden gelen bir tutum içinde yer almak mümkün olmayacaksa; bir ayrımcılık biçimi olan türcülüğe karşı olmadan ayrımcılığa karşı olmak mümkün değildir. Türcülüğe karşı olmadan herhangi bir ayrımcılık biçimine karşı olmak ya da herhangi bir ayrımcılık biçimine karşı olmadan türcülüğe karşı olmak, ayrımcılık karşıtlığı mantığının doğasına aykırı tutarsız bir edim olacaktır.

Kafesler nasıl kırılır?

Adalet ve özgürlük için gelin önce hayvanları içine hapsettiğiniz kafeslerinizi kırın; hayvan kullanım alanlarınızı kapatın; yani vegan olun, hayvan kullanımını, fikirlerinizden ve pratiğinizden çıkarın; sonrasında veganlığı yayarak daha çok insanın hayvanlara karşı devam eden adaletsizlik ve hak gaspı karşısında hayvan kullanımını reddedip etik bir konuma geçmesi ve hayvan köleliğinin sonlanması için çabalayın. Bu adaletsizlik karşısında vegan olmanız ve daha çok insanın vegan olması için çabalamanız hayvan kullanım alanlarının olmayacağı bir dünya için olmazsa olmazdır. Size bir karar kadar yakın olan veganlık, adalet için kişisel bir tercih değil, etik bir yükümlülüktür.

Veganlıktan azını sunmadığımız ve talep etmediğimiz sürece veganlar olarak sokağa çıkalım, masa kuralım, eylemlere katılalım, yürüyüş düzenleyelim, slogan atalım; hayvan kullanmadığımız gibi kullanım pratiklerini yıkalım, veganlığı yayalım.

Vegan Aksiyon – Hayvanlar için adalet

Like every year all around the world, those who can not ignore the misery we cause as a species march together to show that this must stop immediately. After thousands of years of using animals in many ways (food, clothing, entertainment, etc.), we now know that we can live healthy and happy lives without using animals! That is wonderful because using animals always results in unnecessary suffering and killing.
We kill 1+ trillion* animals per year¹, mostly for food. That’s 1,000,000,000,000 animals per year. And, as you can imagine, the process of turning living, breathing, feeling animals into products is horrifically violent.
The solution, if we think it’s wrong to hurt animals unnecessarily, is to go vegan. We can live healthy and happy lives without using animals.
We should go vegan and start learning about animal liberation. Then we should share what we know with everyone and do what we can for this cause.

Lets march together, for the animals.

Vegan Aksiyon – Justice for Animals

Aktivist Kamera, Don Kişot Bisiklet Kolektifi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.